Tuesday, June 9, 2009

~hacker??~

cartoon from www.weblogcartoons.com


Cartoon by Dave Walker.




p/s : tiru gmbr cartoon en. Mohd Nasri...-smile-


hari ini, boleh dikatakan hari yg mengembirakan..

mengapa???

kerana..

dr seorg yg innocent

kami diajar menjadi seorg hacker..hehe

tp masih di peringkat rendah..ala2 budak tadika gitu..

kelas kedua bersamaan sesi ke 3 n 4 bg subjek Forensic IT bermula dr pukul 10pg-5 ptg..

lamekan...aceli, kul 12-3ptg tu time makan kitorg, jd kelas juz 4 jam jer..hehe..
disbbkan kitorg ni ibarat kanak2 tadika dlm hacking2 ni,jd kitorg ditunjuk 1 persatu.. ari ni, sudah berjaya mengikat tali silaturahim dgn 2 software, kedua2 software ni yg digunakan utk menghacking...nak cerita caranyer,panjang sgt.. jd, xmo cite..

(hehe.. kecuali ade org yg nak tlg taipkan,xpon,jemput bace lecture notes kitorg ..-smile-)



ape yg mau dishare ari ini, penah x korg terfikir yg time online,korg terdedah kepada pelbagai ancaman. cthnyer, time lecturer kitorg hacking sorg kawan kitorg ni, dia terjumpa sumting yg merekodkan, laptop tersebut mempunyai virus yg sedang aktif menghantar maklumat kepada tuannyer [mean stranger telah berjaya menembus masuk ke dlm system laptop my frend tu (tahniah yer stranger..hebat btol...-jhtnyer aku-)]. Selama ni, my frend tu x pnh sedar, so tadi ala2 terkejut la muka dia.. jd, our lecturer nasihatkan dia utk reinstall window. benda2 ni leh jadi disbbkan :

1. x update window
2. x update antivirus kot
3. x on firewall (penting ni)

but even korg buat ketiga2 benda ni pon, x semestinyer korg nyer firewall x leh di penetrate. so kalo korg nk chek firewall korg leh dipenetrate or x, korg leh buat leak test, but kena download dulu softwarenyer (x lame)..


in case, resultnyer still FIREWALL PENETRATE, jd mengikut kate DR KO, korg leh try download zonealarm. free je...then buat blek leak test utk tgk resultnyer.kalo resultnyer, FIREWALL PENETRATE jugak, alamatnyer...redha jer la coz itu maknanyer ade chance utk beli laptop bru..hehe

p/s : kena guna software yg free2..baru jimat..hihi..

9 comments:

Mohd Nasri Md. Nasir said...

ada krtun plak..hehe
aja la cmne nk hack..hehe

norlina mohd rasid said...

nasri : HEHE...adaptasi drpd blog awk.. hehe...hack?? alamak, sye ni budak tadika lg..nnt kalo dh jd budak sek men dlm bidang hack2 ni,leh la ajar..hihi

mae said...

bagus2..nnti jadi hacker yg bjaya..

norlina mohd rasid said...

mae : -smile-....

aya harith said...

weh, jgn gtaw org len..

kikikiki~

ili aqilah said...

oke.
semua org jgn pakai laptop
gunakan kertas dan pen
tapi karang tak earth-save pulak.
oke, tulis kat batu je
biar berat,
hehehehe

FdausAmad said...

Gua nak jemput lu dtg kenduri kt blog gua beb..
FOLLOW skali baca doa pun xpa kasi berkat..

katon lu cool

INDRA QIRANA said...

aahh hackers rupanya!~jgn hack blog saya

cambesje said...

ni bhya sudah~~
blaja hacker2