Monday, April 13, 2009

~pesanan umiku~

'' uwa....uwa...uwa.....sob...sob..sob''



adoi,bunyi yg pling aku x ske kuar dah...sat2 lagi kena la ni.



''KAKAK!!!!!!''



ABIS...umi dah jerit name aku...

dengan langkah yg longlai+berat ibarat mengalas kontena 1 tan di belakang ku,aku melangkah ke ruang tamu..



''ye...kenapa??''



''ape kakak buat kat ecah ni??''



''mane ade akk buat pape...dia tu,kakak tgh tgk tv dlm bilik,sebok je nak tgk cite laen.mcm xde tv kat ruang tamu...sebok jer.mcm mati kalo x tgok kartun dia tu'' dengan sgt ringan dan selaju kereta api express ku tuturkan ayat itu...



'' umi tanye dok jwb x de pape,xde pape..kalo x de pape masakan adik nangis. kakak tu dah besar,beralah la sikit.dah adik tu nk tgk tv kat bilik akk tu, xleh ke akak beralih ke tv depan? awat?dok tnye kat adik tu mati ke kalo x tgk cite kartun dia,dah tu,kakak tu mati ke kalo beralah ngan adik?pandang muka umi bile umi cakap''



''adus,ni susah berbalah ngan cikgu bm ni,kalah aku'' bisikku di dalam ati..



''erm,akak mintak maaf umi''



''pesal?tau dah ke pe salahnye???''



''tau...mintak maaf sbb menjawab ngn umi...n mintak maaf buat adik cam 2''



''erm...bape kali umi nak ckp kat kakak...beralah x bererti kalah...kekadang bile beralah menunjukkan kite lebih matang..ingat,bukan ilmu je mengukur kejayaan seseorang..tu akhlak tu lebih penting..ilmu dan akhlak perlu seiring syg.korg dua beradik je.kalo bukan kakak syg kat adik,lindungi adik,bimbing adik,tunjukkn contoh terbek,sape ag? nak harapkan umi n abah sampai bile?umi abah dah makin tua''



''kakak paham''



'' hidup kena saling btolak ansur, syg menyayangi...kalo kucing tepi2 jalan tu kakak leh sayang,xkan adik sendiri x leh.pasal tv pon nak bgado..tv tu umi beli utk kite rehatkan diri,spent masa bsame2,eratkan hubungan sekeluarga..bukan utk jadikan punca pgadohan..'.



aku hanya terdiam membisu sambil mengangguk2 kepala..



----------------------------------------------------------------------------------


erm..tkenang aku memori lame..betapa x matangnyer aku.itulah manusia,sentiasa mementingkan diri sendiri.. adakah dengan btambah dewasanya kite,dengan bertambahnyer umur kite,bmakna kite boleh membuat sewenang2nya pada orang lain? benar kate umi ku,hormatilah semua tanpa mengira tua mahupun muda...berlembutlah...sesungguhnya pabila berlemah lembut itu x bermakna dikau lemah, ttpi cara itu lebih berhemah dan tidak melukai org laen..dan beralahlah jika itu langkah yg terbek,kerana pabila kamu beralah tidak semestinya bermakna kamu kalah,tetapi disitulah menunjukkan kematanganmu seiring dengan pertambahan usiamu.terima kasih umi,atas pengajaran yg berguna ini..akan ku jaga dan sayangi adikku itu seperti mana yang sepatutnye...buat rakan2,renungkan bersama~

4 comments:

joegrimjow said...

xbape nampak nak bace
bahagian2 tepi

layona akiko said...
This comment has been removed by the author.
ili aqilah said...

wey, kau sedih, aku pun sedih

norlina mohd rasid said...

alala~~
jgn la sdih wei...
aku x sedey pon time tulis benda tu..
juz ari ni..
emo r gok..
tetibe aku tpk psl ari my uncle amik aku dr kmns utk blek upacara pgebumian...
aish~~~
menyebabkan fikirnku melayang jauh...ngggeee~~